woensdag 10 augustus 2011

Vrouw leeft 15 jaar langer door gezonde leefstijl

Vrouwen van middelbare leeftijd die gezond leven en eten, worden gemiddeld 15 jaar ouder dan vrouwen die daar minder op letten. Bij mannen is de winst met 8,5 jaar iets minder groot. Dat blijkt uit een zeer breed gezondheidsonderzoek van de Universiteit van Maastricht. De onderzoekers berekenden van 125.000 mensen hun leefstijlscore op basis van vier factoren: rookgedrag, bewegingspatroon, voedingspatroon en lichaamsgewicht. De deelnemers waren bij aanvang van het onderzoek tussen de 55 en 69 jaar en werden 25 jaar lang gevolgd. Een gezonde leefstijl bestaat uit: niet roken, 30 minuten bewegen per dag, een Mediterraan voedingspatroon en een BMI (Body Mass Index) tussen de 18-25.
Wat houdt een gezond Mediterraan voedingspatroon dan wel in? Dat is veel verse groenten en fruit, peulvruchten, noten, vis, volkoren graanproducten, onverzadigde vetten, weinig vlees en een half tot 2 glazen alcoholhoudende drank per dag. Dit laatste is variabel en afhankelijk van lichaamsgewicht.  Dit voedingspatroon is dus gewoon lekker en bestaat uit volwaardig gezonde producten die zo vers en puur mogelijk worden bereid.
Vorig jaar is in een ander grootschalig Duits onderzoek aangetoond dat mensen die biologische voeding eten over het algemeen een gezondere leefstijl hebben dan mensen die geen biologische producten eten. Kennelijk zet het eten van biologische voeding aan tot een meer gezonde leefstijl. Dat zal ook samenhangen met het assortiment van de biologische winkels. Daar is een gezondere keuze voorhanden, met nadruk op verse groenten en fruit, noten, peulvruchten, volkoren producten, oliƫn met een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en een brede keuze aan biologische wijnen.
Professor Piet van den Brandt, onderzoeker en hoogleraar epidemiologie aan de Universiteit van Maastricht: “Dit grootschalig onderzoek toont aan dat met een gezonde leefstijl een aanzienlijke gezondheidswinst is te behalen. Niet alleen bleek het risico om te overlijden sterk af te hangen van de gezonde leefstijlscore. De grootste verlaging van vroegtijdige sterfte dankzij een gezonde leefstijl was te zien bij mensen met een lage of middelbare opleiding”.  Dit laatste betekent dat mensen die minder goed opgeleid zijn, ongezonder leven en vroeger sterven. Door over te stappen op een gezonde leefstijl kan dus deze groep de grootste winst boeken op hun leven.
Bron: proef Vitatas, augustus 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten