maandag 18 juli 2011

Water is leven

Na een warme en droge voorjaar, nu een koelere en natte zomer. Dat is goed voor de natuur, hoor ik velen om mij heen zeggen. Want de natuur verdroogt. Dat blijkt niet alleen uit regelmatige peilingen door dijkbewakers die ons moeten behoeden voor een overstroming zoals bij Wilnis 5 jaar geleden. Ook in mijn tuin zuchtte de natuur onder de aanhoudende droogte. Regelmatig extra sproeien zodat mijn jonge appelboompje het zou overleven was dus wel nodig. Maar ook de metershoge eik van tientallen jaren oud, had behoefte aan een extra scheutje water.
Ook de mens – onderdeel van de natuur (alhoewel sommigen onder ons dat weleens vergeten) – heeft alle dagen water nodig. Sterker nog, zonder water geen leven meer. En dat water meer essentieel is dan vast voedsel, bewees de vermiste Marian Goossen die in Zuid-Spanje  meer dan 2 weken kon overleven op water alleen.
Elke dag hebben wij dus water nodig. Hoeveel dat moet zijn, daar zijn de geleerden het niet over eens. Duidelijk is wel dat dit kan verschillen per persoon en dat factoren als leeftijd, fysieke activiteit en omgevingstemperaturen daar een rol bij spelen. Een algemene richtlijn is dat de dagelijkse behoefte ligt tussen de 1,5 – 2,5 liter. Veel van die dagelijkse vochtbehoefte halen we uit onze voedsel. Gelukkig maar, want twee en halve literflessen water elke dag drinken, zie ik mijzelf niet doen. Wel heb ik mijzelf aangewend om  twee halve literflesjes water over de hele dag door te drinken. Dat is goed te doen. Water dus, en geen halve liter cola, bier of vruchtensap. Want wat velen niet weten is dat diverse dranken zoals cola, koffie, zwarte thee en alcohol dehydrateren. Of te wel: deze dranken ontrekken vocht uit je lichaam. Heerlijke drankjes om te nuttigen maar het draagt niet bij aan je dagelijkse vochtbehoefte. Wen je dus aan om naast je borrel een glaasje water erbij te drinken. Of nog beter: vervang de borrel es voor een verfrissende dorstlesser zonder alcohol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten